"Gyógyászati segédeszközök szabályozásával kapcsolatos kérdőív" kérdőív
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (a továbbiakban: MEOSZ) kéri, hogy segítse munkánkat az alábbi kérdések megválaszolásával.
Célunk a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos szabályozás felülvizsgálatát kezdeményezni a kormányzatnál. Ön válaszaival, tapasztalataival hozzájárul a MEOSZ javaslatának megalapozottságához, segítve a gyógyászati segédeszközök jelen szabályozásával (pl. felírás, javítás, forgalmazás, kölcsönzés stb.) kapcsolatosan felmerülő problémák feltérképezését.
A kérdőív kitöltését felnőtt (18 éves kortól) gyógyászati segédeszköz használóktól várjuk. A kérdőív kitöltése kb. 30-40 percet vesz igénybe. A kérdőív kitöltésének határideje: 2018. augusztus 31. A kérdőív kitöltése teljes mértékben önkéntes és anonim.
A kérdések kitöltésekor kérem, hogy gondoljon a tapasztalatai szerint leggyakrabban előforduló lehetséges válaszra!
Fontos! A javításra, garanciára stb. irányuló kérdések a hosszú kihordási idejű eszközökre vonatkozóan értelmezendők! Kérjük, hogy minden kérdésre válaszoljon a felkínált válaszlehetőségek egyikével, különben a kérdőív a lap tetejére ugrik. Ebben az esetben meg kell keresni a meg nem válaszolt kérdést (amelyre a rendszer piros szöveggel hívja fel a figyelmet) és meg kell válaszolni. A kérdőív csak akkor zárható le és küldhető el, ha minden kérdésre válaszolt. A kitöltés akkor sikerült, ha megjelent az "elküldve" ablak.
Ha esetlegesen kérdése, problémája lenne a kérdőív kitöltésével kapcsolatban, a következő elérhetőségeken tud kapcsolatba lépni velünk: telefonszám: 06-1-388-2388 vagy e-mail cím: jogasz2@meosz.hu. Segítő közreműködését előre is köszönjük!
A kérdőív kitöltéséhez az alábbi fogalommeghatározással kívánunk segítséget nyújtani:
A gyógyászati segédeszközök a gyógyító eljárás során és a rehabilitációban is fontos szerepet töltenek be, a gyógyulási folyamatban az életminőség javítását szolgálják.
Gyógyászati segédeszköznek azt az átmeneti vagy végleges egészségkárosodással, fogyatékossággal élő ember személyes használatába adott orvostechnikai eszközt (az önellenőrzési célt szolgáló in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközt is), vagy orvostechnikai eszköznek nem minősülő ápolási technikai (pl. decubitus matrac) eszközt kell érteni, amely használata során nem igényli egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy folyamatos jelenlétét.
Személyes használatnak minősül az eszköz természetes vagy mesterséges testfelszíni nyílással rendelkező testüregben, vagy testen viselése, alkalmazása, valamint a test megtámasztására, mozgatására szolgáló eszköz igénybevétele diagnosztikus, terápiás, rehabilitációs, vagy ápolási céllal (önellenőrzési célt szolgáló in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközök esetén az emberi szervezetből származó mintán alkalmazás is).
Orvostechnikai eszköz minden olyan, akár önállóan, akár más termékkel együttesen használt készülék, berendezés, anyag, szoftver vagy más termék – ideértve az azok megfelelő működéséhez szükséges szoftvert, amely a gyártó szándéka szerint kifejezetten diagnosztikai, illetve terápiás célra szolgál, valamint a rendelésre készült eszköz, továbbá a klinikai vizsgálatra szánt eszköz is –, amely a gyártó meghatározása szerint emberen vagy emberből származó mintán történő alkalmazásra szolgál a következő célok megvalósítása érdekében:
- betegség megelőzése, diagnosztizálása, megfigyelése, kezelése vagy a betegség tüneteinek enyhítése,
- sérülés vagy fogyatékosság diagnosztizálása, megfigyelése, kezelése, tüneteinek enyhítése vagy kompenzálása,
- az anatómiai felépítés vagy valamely fiziológiai folyamat vizsgálata, helyettesítése, illetve pótlása vagy módosítása,
- fogamzásszabályozás
céljából, és amely rendeltetésszerű hatását az emberi szervezetben vagy szervezetre elsősorban nem farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus módon fejti ki, de működése ilyen módon elősegíthető; (pl.: protézis)
Az ún. egyedi méretvétel alapján készült gyógyászati segédeszköznek pedig a meghatározott személy gyógykezelése során az arra jogosult orvos által a gyógykezelés igényeinek megfelelően rendelt, a beteg kizárólagos, egyedi használatára szolgáló, különleges tervezési jellemzőkkel készült eszközt nevezzük. (pl.: gyógycipő).